tiistaina, syyskuuta 08, 2009

Vanhustenhuollon laatuako?

Vanhustenhuolto maassamme on huonoissa kantimissa. Nyt myös valtakunnan media on siitä uutisoinut. Nämä asiat on nostettava pöydälle, avoimeen keskusteluun, jottei silmiä enää suljettaisi. Toisaalta valitettavasti tällainen keskustelu leimaa vanhustenhuollon kokonaisuudessaan, vaikken usko ylilyöntejä monessakaan paikassa loppujen lopuksi tapahtuvan.

Vanhustenhuollon laatua turvaamaan ollaan suunnittelemassa uutta lakia. Tämän lain tulee ulottua sosiaalihuollon laitoksiin ja palvelutaloihin. Laki säädöksineen luo turvaa ja pohjaa vanhustyölle; kriteerejä ja toimintaohjeita, muttei kuitenkaan ratkaise ongelmia. Maassamme hoitohenkilökunta on ammattitaitoista, osaavaa ja työhönsä antautuvaa. Uskon hoitohenkilökunnan edelleen, tiukasta työtahdista huolimatta, antavan asiakkailleen parasta mahdollista hoitoa ja hoivaa. Työssäjaksaminen on äärirajoilla, kun sijaisia ei saada tai sijaisia ei saada ottaa ja hoitohenkilökunta paikkaa toistensa sairaslomia.

Luottamushenkilöiden ympäri Suomenmaan on herättävä. Samalla kun valtio lykkää kunnille lisää velvoitteita tulee valtion olla myös aktiivisessa roolissa mahdollistamassa kuntien resursseja. Niin vanhustyössäkin. Ammattitaitoisen henkilökunnan tulee saada tehdä osaamistaan ja koulutustaan vastaavaa työtä. Ja sitä työtä meillä riittää, nyt ja tulevaisuudessa. Uskon vahvasti siihen, että vanhustyön laatua lisäisi se, esim. että pitkäaikaistyöttömiä ja syrjäytymisuhan alla olevia nuoria (toki soveltuvin osin) palkattaisiin ulkoiluttamaan, pitämään seuraa ja vaikka lukemaan aamun lehtiä vanhusten hoitokoteihin ja sairaaloihin. Hoitohenkilökunnan työpanos menee tällä hetkellä useissa hoitopaikoissa välttämättömimmän hoidon ja hoivan antamiseen. Ja median uutisoinnin mukaan sitäkään ei pystytä enää tekemään. Herätys. On aika antaa arvo niille, jotka ovat meille tämän hyvinvointivaltion aikaansaaneet.