torstaina, syyskuuta 03, 2009

Yhteistä tahtoa löytyy

Maakuntapolitiikan ympyröihin on saanut parin viime viikon aikana tutustua oikein kunnolla. Viime viikolla Pohjois-Savon liiton valtuusto kokoontui antoisaan seminaariin kauniille Tahkolle. Seminaarin annissa oli hyvää etenkin se, että eri alojen osaajat kertoivat elinkeinoelämän innovaatioista ja niiden synnystä. Viimeistään nyt talouden taantuman aikana on kuntasektorillakin uskallettava olla innovatiivisia; tehdä uusia ennakkoluulottomia avauksia. Joskus tai aika useinkin tuntuu siltä, että kuntakenttä on kaikessa hierakisuudessaan jäykkä ja valitettavasti myös hyvin ennakkoluuloinen uusien ja erilaisten innovaatioiden toteuttamiseen. Pysytään vanhassa kulttuurissa ja toimintatavoissa. Ajatellaan niin, että kun vuosikymmenien ajan on tehty tietyllä kaavalla, ei siitä uskalleta poiketa. Vieläkään valitettavasti. Pakko olisi uskaltaa, jotta tässä maailman ajassa myös kunnat selviävät.

Tiistaina ja keskiviikkona Itä-Suomen maakuntaliittojen hallitukset, maakuntajohtajat ja valtuustojen puheenjohtajisto kokoontuivat yhteiseen seminaariin upean kosken maisemiin Imatralle. Tärkein anti seminaarista oli yhteisen tahdon löytyminen moneen asiaan. Entisenä varkautelaisena, siellä työssäkäyvänä ja juuret Varkauteen omaavana erityisen hyvää oli avoin keskustelu ja vahva yhteinen näkemys ja tahtotila Stora Enson tehtaiden säilymisen puolesta Varkaudessa. Tällaista tahtotilaa maakunnan sisällä ja Itä-Suomen maakuntien välillä tarvitaan; huoli on yhteinen, ei pelkästään Varkauden. Kerrannaisvaikutukset muuhun teollisuuteen ja etenkin ihmisten konkreettiseen arkeen ovat niin mittavat, ettei taakkaa siitäkään näkökulmasta voi Varkaudelle sysätä.

Eilen Sosialidemokraattien eduskuntaryhmä kokoontui kesäkokoukseensa Kuopioon. Saimme ilon hakea Eero Heinäluoma vieraaksemme Leppävirralle. Keskustelu metsäteollisuuden tulevaisuudesta aina vanhustenhoidon laatuun kävi vireänä ja varmasti moni sai ajattelemisen aihetta Heinäluoman konkreettisista ja inhimillisistä ajatuksista. Ja itse kukin sai taas potkua ja jaksamista kuntapolitiikankin saralle näinä haasteellisina aikoina.